Veličastni Jvari, oltar Gruzije – Mtskheta in prazgodovinski Uplistsikhe

Mtskheta je za Gruzijo, kot je Jeruzalem za Izrael. Da bi resnično razumeli zgodovino in miselnost gruzijskega ljudstva, morate vsekakor obiskati to sveto mesto, ki je izvor kulture in religije v Gruziji.

Kaj vas čaka

Zgodovino Mtskhete boste našli najstarejših stavbah mesta. Spoznali boste najstarejše zgodovinske spomenike in edinstveno gruzijsko arhitekturo. Odkrili boste znamenito, starodavno mesto, ustanovljeno v 5. stoletju pred našim štetjem in se seznanili z njegovimi glavnimi simboli.

Jvari je znameniti tempelj 7. stoletja. Po ogledu templja in spoznavanju zgodovine boste razumeli, zakaj se imenuje simbol Gruzije. Povedali vam bodo o posebnostih arhitekture tempeljskih stavb. Presenečeni boste nad njeno lepoto in okoliško pokrajino. Jvari je mogoče videti z vseh strani.

Samtavro je kompleks samostana iz 4. stoletja. Videli boste cerkev sv. Nina, zvonik, stolnico Preobraženja. Tu počivajo relikvije gruzijskih kraljev, meniha, arhimandrita Gabrijela, enega od dvanajstih asirskih starešin – Abo Nekresky.

Svetitskhoveli je prva in glavna katedrala gruzijske pravoslavne cerkve, videli boste eno od relikvij – tuniko Jezusa Kristusa in Življenjski steber. Po svoji veličini in pomenu je enačen s cerkvijo Božjega groba.

6_mtskheta
6_mtskheta

Prazgodovinsko mesto – Uplistsikhe

Obiskali boste starodavno jamsko mesto Uplistsikhe, eno najstarejših naselij v Gruziji. Mesto, vklesano v skalo, je nastalo konec 2. v začetku 1. tisočletja pred našim štetjem. Mesto z obzidjem z nenavadnim razgledom je eden najpomembnejših spomenikov gruzijske kulture. Na ekskurziji ne boste le občudovali izjemne stvaritve, ampak tudi spoznali njeno edinstvenost in vrednost – zahvaljujoč svoji strukturi je mesto ohranilo ostanke arhitekturnih in verskih objektov, zgrajenih v več tisočletjih. V času svojega razcveta je Uplistsikhe vključeval več kot 700 jam in jamskih struktur, od katerih jih je do danes ohranjenih le 150.

Podrobnosti o organizaciji

Ob nedeljah, ko so bogoslužja v templjih, so izleti v notranjost prepovedani. Če bo vaš izlet v nedeljo, lahko pot dopolnite z izletom v Uplistsikhe (jamarsko mesto iz 1. stoletja pr. n. št.).

CENE SO NAVEDENE ZA CELOTNO TURO

  • Cena izleta: 140 € (za skupino 2 oseb)
  • Cena izleta: 160 € (za skupino 4 oseb)
  • Cena izleta: 180 € (za skupino 6 oseb)
  • Cena izleta: 190 € (za skupino 8 oseb)
  • Cena izleta za 1 osebo: 20 € (za skupino 10 oseb ali več)

Kaj je vključeno v ceno

Cena vključuje: prevoz in vodenje v udobnem minibusu.

Dodatni stroški: obroki med potovanjem (srednja cena 25-30 lari na osebo), vstopnina Svetitskhoveli (7 lari na osebo)

Zbirališče: v vašem hotelu

Pošljite povpraševanje
7_mtskheta