Vardzia, Rabat, Borjomi

V enem dnevu boste videli tri popolnoma različne zanimivosti, od katerih vsaka na svoj način razkriva zgodovinsko in naravno bogastvo Gruzije. Obiskali boste Borjomi, domovino zdravilnih mineralnih vrelcev, odkrili arhitekturne značilnosti in državni pomen srednjeveške trdnjave Rabat ter raziskali starodavni kompleks Vardzia, vklesan v skalo.

Kaj vas čaka

Slikovit Borjomi

Cesta skozi prelepo sotesko vas bo pripeljala do Borjomija: sprehodili se boste po mestnem jedru, obiskali park, kjer je vsako leto počival cesar Nikolaj II. s svojo družino, si ogledali spomenik Prometeju in čudovit slap ter se povzpeli z žičnico na planoto, s katere se odpira osupljiv pogled na okolico. Povedali vam bomo zgodbo o znamenitem “mineralu”, ki ga kopljejo v istoimenski dolini, ki se nahaja v narodnem parku Borjomi-Kharagauli. Razkrili vam bomo rezultate arheoloških izkopavanj, ki osvetljujejo zgodovino lokalne mineralne vode. In prav iz vira boste lahko okusili svetovno znano vodo.

Srednjeveška trdnjava Rabat

Spoznali se boste z enim najbolj izrazitih in barvitih spomenikov Gruzije, ki je dobesedno absorbiral energijo obeh kultur: trdnjava je bila najpomembnejša pretovorna točka med krščanskim in muslimanskim svetom.

1_vardzia

Videli boste dvorane palače, ki so okrašene v starodavnem gruzijskem slogu. Impresivna velikost trdnjave in bogastvo dekoracije vas ne bodo pustile ravnodušne. Povedali vam bomo vse o ustanovitvi Rabata, njegovem imenu in pojasnili pomen Akhaltsikheja v zgodovini Gruzije.

2_vardzia

Jama Vardzia

Starodavni kompleks Vardzia ni le soba, ki je vklesana v skalo. Ta jamska trdnjava je samostan, ki je zgrajen v bližini Tbilisija v 12. stoletju. Izjemno mesto ima 13 ravni in več kot 500 sob: cerkve, kapele, celice za prosti čas, shrambe, kopeli, jedilnice, zakladnice, knjižnice. Prostori segajo 50 metrov globoko in se dvignejo v višino osmih nadstropij. Poleg tega obstajajo skrivni prehodi, ki povezujejo prostore ter ostanki vodovodnega in namakalnega sistema. Na tej turi boste raziskali vsak kotiček Vardzie in izvedeli, zakaj je bilo skalno mesto zgrajeno in katere funkcije je opravljalo skozi zgodovino svojega obstoja. Na poti do starodavnega kompleksa boste videli čudovito panoramo odlično ohranjene trdnjave Hertvisi.

Izvedeli boste veliko zanimivega ne le o znamenitostih, vključenih v program, ampak tudi o mestih, ki jih boste srečali na poti, spoznali legendarne in skrivnostne kraje starodavne Gruzije, uživali v naravnih lepotah in odkrivali pomembne epizode gruzijske zgodovine.

Podrobnosti o organizaciji

  • Skupna razdalja poti je približno 570 km.
  • Ogled poteka v udobnem enoprostorcu ali minibusu, odvisno od števila udeležencev.
  • Kosilo in vstopnice niso vključene v ceno izleta.
  • Tura traja ves dan. Vsaj 12-13 ur po cesti, zato se začne med in 7.00 in 7.30 zjutraj.
  • Zaradi sorazmerno dolgega trajanja potovanja in zahtevne telesne aktivnosti ne priporočamo potovanja z otroki, mlajšimi od 10 let, pa tudi s tistimi, ki imajo zdravstvene težave, strah pred višino in zaprtimi prostori.

CENE SO NAVEDENE ZA CELOTNO TURO

  • Cena izleta: 200 € (za skupino 2 oseb)
  • Cena izleta: 220 € (za skupino 4 oseb)
  • Cena izleta: 250 € (za skupino 6 oseb)
  • Cena izleta: 280 € (za skupino 8 oseb)
  • Cena izleta za 1 osebo: 30 € (za skupino 10 oseb ali več)
Pošljite povpraševanje
5_vardzia