Gruzija

Gruzija se nahaja na ozemlju, tradicionalno znanem kot Evrazija. Na zahodu meji na Črno morje, na zahodu in jugu s Turčijo, na jugu z Armenijo, na vzhodu z Azerbajdžanom in na severu z Rusijo. Ker sta geografska lega in kulturne razlike v Gruziji nekoliko dvoumne, še vedno poteka razprava o tem, ali jo je treba šteti za vzhodno Evropo ali zahodno Azijo. Zato Gruzija, ki ima številne kulturne značilnosti obeh celin, ponuja izjemne možnosti za sprostitev in pustolovščine. Geološko gledano se Gruzija nahaja na tektonskem prelomu v evrazijski in arabski plošči. Ta vektor postavlja Gruzijo na nenavadno lokacijo med gorovjem Kavkazom na jugu, Velikim Kavkazom na severu in obalo Črnega morja na zahodu.

Osnovni podatki

Glavno mesto:
Tbilisi

Območje skupaj:
69,7000 km2

Obalna črta:
približno 300 km

Kopenske meje:
1.814 km
(Turčija 273 km, Rusija 894 km, Armenija 219 km, Azerbajdžan 428 km)

Prebivalstvo:
približno 4 milijone
(Tbilisi: 1,8 milijona, Batumi: 153.000, Kutaisi: 147.000, Rustavi: 125.000, Gori: 48.000,Zugdidi: 43.000, Poti: 41.000)

cerkev
pexels-clive-kim-4221063_new

Jezik in kultura

Državni jezik Gruzije je gruzijščina (Kartulad). Gruzijski jezik spada v edinstveno družino kartveljskih (ali južnokavkaških) jezikov. Sodobni južnokavkaški jeziki, ki se govorijo v Gruziji, vključujejo gruzijščino, megrelijščino, svanščino in laz. Za večino Gruzijcev je gruzinščina njihov materni jezik. Megrelijski jezik se pogosto govori v zahodni regiji Samegrelo in Svani v severozahodni regiji Svaneti. Večina domačih govorcev jezika laz živi v sosednji Turčiji, nekaj pa jih najdemo v južnih regijah Adjare in Samtskhe-Javakheti. Severozahodni kavkaški jeziki se govorijo vzdolž severne meje z Rusijo (abhaški, Abaza), severovzhodni kavkaški jeziki pa v vzhodnih obmejnih regijah z Dagestanom, Čečenijo in Rusijo (Čečeni, agul itd.). Kot nekdanja republika ZSSR je bila gruzijska lingua franca ruska do neodvisnosti v začetku devetdesetih let. Čeprav večina etničnih Gruzijcev tekoče govori rusko, je angleščina vse pogosteje izbrana kot drugi jezik. Večina Gruzijcev sodobne generacije govori osnovno angleščino, v mestih pa jo mnogi govorijo tekoče. Angleščina je dobro vključena v turistično infrastrukturo Gruzije. Očitna je jezikovna bližina Gruzije do Azerbajdžana in Armenije. Približno 7% prebivalstva govori armensko, 6% pa azerbajdžansko.

Med drugimi manjšinskimi jeziki so še hebrejščina in celo nekaj neznanih jezikov. Ker sta kultura in jezikoslovje neposredno povezana, kulturni in antropološki turizem v Gruziji cveti. Trenutno se v Gruziji govorijo jeziki, ki pripadajo vsaj desetim različnim jezikovnim družinam.

Religija

 • Pravoslavni kristjani (80%)
 • Gruzijski in azerbajdžanski muslimani (10%)
 • Armenski pravoslavci (3%)
 • Katoličani, protestanti in druge veroizpovedi (skupaj manj kot 7%)

Prevladujoča vera v Gruziji je gruzijsko pravoslavno krščanstvo. Deli večino značilnosti vzhodnega pravoslavnega krščanstva. Gruzijsko pravoslavno cerkev upravlja Ilia II – njegova svetost in blaženost katolikos-patriarh Gruzije, nadškof Mtskheta-Tbilisi in metropolit Pitsunde in Tskhum-Abkhazeti. Med gruzijsko cerkvijo in vlado obstajajo močne teokratične vezi, kar ima za posledico edinstveno kulturno vzdušje, ki turiste privlači vse leto. Večina državnih praznikov je verskega pomena in izvora. Izvrstna arhitektura gruzijskih cerkva privablja turiste z vsega sveta, saj je verski turizem glavna atrakcija Gruzije. Mtskheta, blizu Tbilisija, je priljubljeno romarsko mesto za Gruzijce in turiste.

pexels-maria-orlova-4916524_new

Državni sistem:
Demokratična republika. Vodja države je predsednik.

Zakonodaja:
parlament, ki ga vodi premier.

Upravne enote:
11 upravnih okrožij – Kakheti; Šida Kartli; Kvemo Kartli; Mtskheta-Mtianeti; Samtskhe-Javakheti; Imereti; Racha-Lehkhumi in Kvemo Svaneti; Samegrelo-Zemo Svaneti; Houri; Osrednje okrožje Tbilisija, ki ga sestavlja deset okrožij; Avtonomna republika Adjara (polavtonomna regija).

Nacionalna valuta:
gruzijski lari (GEL) – 1 lari = 100 tetri. Bankovci v obtoku vključujejo apoene 1,2,5,10,20,50,100 in 200 larijev. Kovanci v obtoku vključujejo tetri 1,2,5,10,20,50.

Državni simbol:
gruzijska zastava, gruzijski grb, zlati lev (okros lomi)

Gruzijska zastava:
Gruzijska zastava je okrašena s petimi rdečimi križi na belem platnu. En sam rdeč križ deli tkanino na štiri odseke, v katerih so štirje manjši rdeči križi. Domneva se, da je ta zasnova nastala v srednjeveškem obdobju in je bila leta 2004 ponovno oživljena kot državna zastava Gruzije.

Gruzijski grb:
Grb Gruzije je rdeč ščit, ki prikazuje srebrno figuro zavetnika Gruzije, svetega Jurija, na konju, ki s kopjem udari zmaja. Ščit je okronan z zlato kraljevo krono družine gruzijskega monarha Bagrationi, ki jo držita dva zlata leva. Pod ščitom je trak z geslom “Moč v enotnosti”. Ta grb delno temelji na srednjeveškem grbu gruzijske kraljeve hiše Bagrationi, ki ima bolj tradicionalno versko simboliko v obliki, podobni zgoraj omenjeni. Zlati lev – Okros Lomi (v gruzijščini): Ta miniaturna zlata figura leva je bila odkrita med izkopanimi ostanki gruzijske kulture Trialeti iz bronaste dobe. Precej majhna, le nekaj centimetrov dolga in široka, je bila figurica razstavljena v Narodnem muzeju Georgia.

Komunikacija:
Telefonska koda Gruzije +995

Policija:
112

Reševalno vozilo:
113

Večja mesta:

 • Tbilisi
 • Kutaisi
 • Rustavi
 • Batumi
 • Chiatura
 • Opeklina
 • Poti
 • Zugdidi
 • Akhalkalaki – središče regije Samtskhe-Javakheti
 • Mtskheta – središče regije Mtskheta-Mtianeti
 • Telavi – Središče regije Kakheti