Batumi

Vabimo vas, da obiščete čudoviti Batumi, ki ga je Ameriška akademija za gostinstvo leta 2012 prepoznala kot najboljše novo letovišče na svetu.

Batumi je čudovit, slikovit kotiček na jugozahodu Gruzije z vlažnim subtropskim podnebjem, kar pomeni, da so tukaj zime tople in poletja vroča.

Poletje na obali se začne maja, vendar morska voda v tem času nima vedno časa, da se ogreje na optimalno temperaturo, zato je najboljši čas za sprostitev od sredine junija do konca septembra.

Septembra in oktobra se začne »žametna sezona«, v tem času je toplo in sončno vreme.

Plaže v Batumiju so prodnate, dostopne vsem. To je odličen kraj za počitek s celo družino, tu lahko greste na smučanje na vodi, s padalom nad vodno gladino in na kajtanje.

Ob celotni plaži je veliko prijetnih restavracij in kavarn, kjer se lahko prepustite odlični gruzijski kuhinji, se sprostite in ohladite z osvežilnimi pijačami.

Če ste se naveličali kopati na plaži, so ob celotni obali Batumija čudoviti parki, potopljeni v zelenje, z majhnimi jezeri, kjer živijo race in labodi, ki jih lahko hranite. Nekateri imajo majhne mini živalske vrtove s pavi in redkimi vrstami ptic.

Primorski bulevar je ena glavnih znamenitosti Batumija, njegova dolžina je 7 kilometrov, ob njem je veliko različnih kipov in skulptur, ki so jih ustvarili mladi gruzijski talenti.

153123045

Zvečer si lahko ob sprehodu po bulvarju izberete sprostitev po svojem okusu. Številne restavracije s sodobno glasbo, kulinarika z vsega sveta, lokali z avtentično notranjostjo, gruzijsko glasbo, kulinariko in ljudskimi plesi, diskoteke na prostem, na plaži in nepozabni pogledi na morje. Batumi bo zadovoljil tudi najzahtevnejšega gosta!

caption (2)_batumi

Batumi je svetlo, sodobno, dinamično mesto, ki je ohranilo svojo starodavno zgodovino in svoj edinstven okus.

Ljubitelje antike in zgodovine bo zanimal obisk arheološkega muzeja Batumi.

Cerkve Rojstva Presvete Bogorodice, cerkev sv. Nikolaja in cerkev sv. Barbare iz začetka 19. stoletja in v našem času popolnoma obnovljene, katoliška cerkev Batumi, sinagoga, armenska gregorijanska cerkev, mošeja Ortajame, različne verske konfesije mirno sobivajo v Batumiju.

V bližini Batumija je veliko slapov in starodavnih obokanih kamnitih mostov čez gorske reke, od katerih nekateri segajo že v 12. stoletje.

Trg Piazza je najlepši trg v mestu, krasijo ga umetniške slike in vitraži, tukaj potekajo vse najpomembnejše kulturne in zabavne prireditve v mestu.
Kip Alija in Nina je ganljiva osemmetrska skulptura, ki simbolizira večno ljubezen in je sama simbol Batumija.

Druga mojstrovina sodobne gruzijske arhitekture je stolp gruzijske abecede. Gre za 130-metrsko jekleno konstrukcijo, ki jo obdaja trak z gruzijsko abecedo, črke pa zvečer svetijo. Na vrhu stolpa je restavracija, kjer lahko uživate v tradicionalnih gruzijskih jedeh in majhen observatorij.
Botanični vrt, ki je bil ustanovljen davnega leta 1912 in je danes eden najbogatejših botaničnih vrtov na svetu,

V parku Batumi je delfinarij – tam prirejajo zabavne predstave in lahko plavate z delfinom. Na območju so poleg delfinarija še akvarij, živalski vrt in druge zanimivosti. Lahko se odpeljete s čolnom po majhnem jezeru »Nurigeli« v parku.

Če ste ljubitelj umetnosti, potem lahko preživite čas v muzejih, gledališčih in galerijah. V mestu je Državno dramsko gledališče Batumi, ki nosi ime Ilya Chavchavadze, Poletno gledališče, Galerija sodobne umetnosti in Center za sodobno umetnost ter seveda veliko število zasebnih velikih in ne prav velikih galerij.

Igre na srečo so v Gruziji dovoljene, zato lahko poleg diskotek in restavracij v večerni zabavni program varno vključite tudi igralnico, skoraj vse igralnice delujejo 24 ur na dan.

Batumi vas ne bo pustil ravnodušnih in ko boste enkrat tukaj, se boste zagotovo še vrnili.

caption (1)_batumi