Kavkaz

Kavkaz je geografska regija, pretežno gorska pokrajina v Evraziji, ki se nahaja južno od vzhodnoevropske nižine, na meji Evrope in Azije, ki pokriva ozemlja Gruzije, Azerbajdžana in Armenije ter Rusije. Z zahoda ga omejuje Črno morje, z vzhoda Kaspijsko morje. Na Kavkazu so skoraj neskončne možnosti za rekreacijo: čudovite in raznolike pokrajine, letovišča in smučišča, blago podnebje, edinstvena flora, starodavni spomeniki, zdravilni mineralni vrelci, pa tudi znana kavkaška kuhinja, ki je postala priljubljena daleč preko meja te regije.

Glavne vere so krščanstvo: vzhodno pravoslavlje (ruska in gruzijska cerkev), vzhodno pravoslavlje (armenska apostolska cerkev), nestorijanstvo (asirska cerkev na vzhodu) in islam (predvsem suniti in šiitizem). Obstajajo predstavniki judovstva (Aškenazi, Lakhlukhsi, gruzijski in gorski Judje) in jezidizma (Jezidi). Tradicionalna prepričanja tudi ostajajo, običajno v kombinaciji z eno od svetovnih religij. Kavkaška regija je bila izjemnega pomena zaradi svojega geostrateškega položaja – tu so potekale trgovske in transportne poti, ki povezujejo Evropo s Srednjo Azijo.

Kavkaške države

Preberite več o posameznih državah, ki predstavljajo Kavkaz.

Gruzija

Gruzija se nahaja na ozemlju, tradicionalno znanem kot Evrazija. Na zahodu meji na Črno morje, na zahodu in jugu s Turčijo, na jugu z Armenijo, na vzhodu z Azerbajdžanom in na severu z Rusijo.

Preberi več

Armenija

Armenija je država na Kavkazu, ki se nahaja na meji Evrope in Azije; nekdanja zvezna republika ZSSR. Armenija na severu meji z Gruzijo, na vzhodu z Azerbajdžanom, na jugu z Iranom in na zahodu s Turčijo.

Preberi več

Azerbajdžan

Azerbajdžan je nekdanja zvezna republika ZSSR, država na obali Kaspijskega morja na Kavkazu, na meji Evrope in Azije. Meji z Rusijo, Gruzijo, Iranom, Armenijo in Turčijo.

Preberi več