Azerbajdžan

Azerbajdžan je nekdanja zvezna republika ZSSR, država na obali Kaspijskega morja na Kavkazu, na meji Evrope in Azije. Meji z Rusijo, Gruzijo, Iranom, Armenijo in Turčijo. Na vzhodu ozemlje Azerbajdžana oblivajo vode Kaspijskega morja. Azerbajdžan slovi po starih mestih srednjega veka. Razkošne arhitekturne oblike, nebotičniki, ki se dvigajo v nebo, izviren sodoben urbani slog na zahodni način sobiva s starimi zgradbami, starodavnimi palačami in trdnjavami.

Glavno mesto Azerbajdžana Baku je za turiste zelo zanimivo z vidika znamenitosti in zgodovinskih krajev: nasip Baku, ki ga občuduje vsak turist, ki pride nanj; Trg zastave, ki ima drugi najvišji drog na svetu; Staro mesto (Icheri Sheher), na njegovih ulicah so snemali prizore iz znanih sovjetskih filmov; “Požarni stolpi” – najvišje stavbe v Azerbajdžanu, ki po videzu spominjajo na 3 plamene; najmodernejše kulturno središče imena Heydar Aliyev, katerega zasnova je leta 2014 postala najboljša na svetu ter mnogi drugi.

Osnovni podatki

Glavno mesto: Baku
Ustanovljeno: 18. oktobra 1991
Površina: 86.600 km²
Predsednik: Ilham Aliyev
Prebivalstvo: 10,11 milijona (2020)
Površina: 86,6 tisoč kvadratnih km
Državni jezik: azerbajdžanščina (turška jezikovna skupina), v Azerbajdžanu dobro poznajo rusko. Mladi govorijo angleško.

Večja mesta Azerbajdžana:
( Baku 2.092.400, Ganja 320.000, Sumgait 284.600, Mingachevir 98.800, Khirdalan 93.600, Širvan 330, Nakhichevan 100, Šeki 63.700, Jevlakh 58.000, Stepanakert 53.400, Lankaran 50.800)

Dolžina Azerbajdžana od severa proti jugu je približno 400 km, od zahoda proti vzhodu približno 500 km.

Denarna enota: azerbajdžanski manat

pexels-dinara-g-9589493 copy

Azerbajdžanska nacionalna valuta je azerbajdžanski manat (AZN). V obtoku so bankovci v apoenih 1, 5, 10, 20, 50 in 100 manatov ter kovanci po 1, 3, 5, 10, 20, 50 qepiks. 1 manat je enak 100 qepiks. V Republiki je veliko menjalnic, kjer lahko menjate valuto po trenutnem tečaju. Takšne točke pogosto delujejo neprekinjeno v Bakuju, večjih mestih in letališčih. Poleg tega je mogoče denar zamenjati v bankah in nekaterih hotelih. Kreditne kartice Master Card ali Visa v Azerbajdžanu se lahko uporabljajo v butikih, dragih restavracijah in velikih hotelih. Kreditne kartice niso sprejete v nekaterih trgovinah z živili, kavarnah, hotelih in gostiščih. Uporaba kreditnih kartic v provincah je skoraj nemogoča.

Politična struktura: Sistem državne oblasti Azerbajdžanske republike temelji na načelu delitve oblasti na zakonodajno (Milli Majlis – državni zbor), izvršilno (predsednik) in sodno (sodišča Azerbajdžanske republike).

Glavno mesto Baku z več kot 2,1 milijona prebivalcev je največje mesto na Kavkazu, največje gospodarsko, industrijsko in znanstveno-tehnično središče Kavkaza ter največje pristanišče na Kaspijskem morju.

pexels-ganimat-pashazade-8964288 copy

Pomembne telefonske številke

Standardni časovni pas: UTC / GMT +4 ure
Mednarodna koda Azerbajdžana: +994
Referenčne službe Azerbajdžana:

  • Informacijska služba Azerbajdžana “119”: tel. 012 119
  • Informacijska pisarna v Bakuju: tel. 109
  • Informacije na avtobusni postaji: tel. 499-70-38 / 39
  • Informacijska miza letališča: tel. 497-27-27
  • Informacijska miza na železniški postaji: tel. 493-93-66
  • Informacijska pisarna morske luke: tel. 493-08-68

Podnebje v Azerbajdžanu

Večina Azerbajdžana se nahaja v subtropskem pasu, Azerbajdžan je razdeljen na suho, zmerno toplo suho, zmerno toplo vlažno in hladno. V Azerbajdžanu je precej sončnih dni. Temperaturni režim je odvisen od značilnosti prihajajočih zračnih tokov, raznolikosti reliefa in oddaljenosti od Kaspijskega morja. Povprečna temperatura pozimi se giblje od -10 ° C v visokogorju do +3 ° C v nižinah, poleti od +15 ° C do +31 ° C. Najvišja temperatura poleti doseže + 43 ° C, pozimi pa temperatura v gorskih območjih ponoči pade na -30 ° C.

pexels-ganimat-pashazade-9192105 copy
azeb-zastava

Državni simboli

Zastava Azerbajdžana je sestavljena iz treh vodoravnih enakih črt modre, rdeče in zelene barve. Na sredini rdeče črte na obeh straneh zastave sta bel polmesec in osemkraka zvezda. Razmerje stranic zastave Azerbajdžanske republike je 1: 2. Modra barva odraža turški izvor azerbajdžanskega ljudstva. Rdeča barva simbolizira usmerjenost v izgradnjo sodobne družbe in razvoj demokracije. Zelena je barva islama. Azerbajdžanska trobojnica je simbol turške nacionalne kulture, sodobne demokratične družbe in muslimanske civilizacije, polmesec na zastavi simbolizira islam, pa tudi turška ljudstva. Osemkraka zvezda pooseblja 8 vej turško govorečih ljudstev in 8 črk imena “Azerbajdžan” v arabski abecedi. Obstaja različica, po kateri osemkraka zvezda pomeni 8 tradicionalnih ljudstev, ki živijo v Azerbajdžanu.

Azerbajdžanski grb je orientalski ščit na ozadju loka, tkanega iz zelenih hrastovih vej in rumenih pšeničnih klasov. Ščit simbolizira vojaško moč države in junaštvo, veje hrasta – slavo in moč, starodavnost države in klasje – plodnost in obilje. V središču emblema na ščitu, na ozadju barv zastave Azerbajdžana, je bela osemkraka zvezda, v središču katere gori rdeč ogenj, ki simbolizira “deželo ognjev” – Azerbajdžan. Ogenj v heraldiki pomeni napredek, ta simbol pa spominja tudi na čaščenje ognja Azerbajdžanov v starih časih in na tradicije, povezane s čaščenjem ognja (praznik Novruz). Državni simbol Azerbajdžana pooseblja neodvisnost azerbajdžanske države.

 Carinski predpisi Azerbajdžana

Za vstop v Azerbajdžan morate imeti s seboj tuji potni list, priporočljivo pa je tudi, da izpolnite carinsko deklaracijo z natančnim zneskom gotovine. Deklaracija mora biti potrjena s podpisom in pečatom carinika in shranjena do odhoda iz Azerbajdžana. Vnos tuje valute ni omejen ob izpolnjeni carinski deklaraciji. Če prinašate manj kot 1000 USD ali v drugi valuti, carinske deklaracije ni treba izpolniti. Iznos tuje valute je dovoljen v znesku, ki se v Azerbajdžan prinese v skladu s carinsko deklaracijo. V Azerbajdžan se lahko prinese do 1,5 litra žganja in do 2 litra vina.

Pošljite povpraševanje