Armenija

Armenija je država na Kavkazu, ki se nahaja na meji Evrope in Azije; nekdanja zvezna republika ZSSR. Armenija na severu meji z Gruzijo, na vzhodu z Azerbajdžanom, na jugu z Iranom in na zahodu s Turčijo. Skupna dolžina meja je 1570 km. Armenija je ena najstarejših krščanskih držav, zato je veliko pomembnih verskih spomenikov. Najbolj znana med njimi sta grško-rimski tempelj Garni in katedrala Etchmiadzin – glavni tempelj armenske cerkve, zgrajen v 4. stoletju. Priljubljeno romarsko mesto je samostan Khor Virap. Nahaja se v bližini gore Ararat, ki je mirujoči vulkan v Turčiji.

Armenska dežela ohranja spomenike, vključno s predkrščansko dobo: ruševine urartskih mest, starodavne armenske prestolnice. Armenija je bogata tudi s spomeniki krščanske arhitekture. Potovanje po državi po številu svetih krajev je podobno romanju – samostanom, templjem, samostanom. Glavne znamenitosti Armenije se nahajajo v bližini Erevana – enega najstarejših mest na planetu. Je pa kaj videti zunaj njega: tudi v najbolj oddaljenih krajih lahko najdete znamenitosti, ki vam bodo vzele dih. Med naravnimi znamenitostmi države je mogoče omeniti gorsko pokrajino (edinstvena lepota gore Ararat – turisti še danes upajo, da bodo pod nogami videli ostanke svetopisemske skrinje) in edinstveno jezero Sevan (o njem obstajajo legende ter prozornost), obale pa krasijo čudovite umetniške znamenitosti iz različnih časov.

Osnovni podatki

Glavno mesto: Erevan
Ustanovljeno: 23. septembra 1991
Površina: 29.743 km²
Valuta: armenski dram
Predsednik: Armen Sargsyan
Prebivalstvo: 2,963 milijona (2020)
Prebivalstvo: Prestolnica Armenije – Erevan

Armenija je razdeljena na 11 upravno-teritorialnih enot, imenovanih marze (regije): Aragatsotn, Ararat, Armavir, Gegharkunik, Lori, Kotayk, Shirak, Syunik, Vayots Dzor, Tavush. Erevan je ločeno območje.

(Erevan 1 121.900, Gyumri 146.000, Vanadzor 104.800, Abovyan 60.000, Vagharshapat 57.500, Hrazdn 52.810, Gavar 36.000, Kapan 34.860, Armavir 33.800, Artašat 25.400)

alexandra-dementyeva-Qvsi1vQswOM-unsplash copy

Nacionalna valuta Dram (mednarodna vrednost AMD), ki je bil v promet vložen novembra 1993. En dram je enak 100 lum.
Etnična sestava Armenci (98,1%), Jezidi, Rusi, Asirci, Ukrajinci, Kurdi, Grki, Judje in predstavniki drugih narodnih manjšin.
Religija Krščanstvo (armenska apostolska cerkev), ki jo izpoveduje večina prebivalstva.

sanasar-tovmasyan-5eKbxWkyguc-unsplash

Pomembne telefonske številke

Pomembne telefonske številke:

  • Mednarodna klicna koda Armenije: +374
  • V nujnih primerih je 24-urna telefonska številka 1-08.
  • 101, 911, 112, 108 – Center za krizno upravljanje
  • 102 – Policija
  • 103 – Reševalno vozilo
  • 104 – Nujna služba za plin

Standardni časovni pas: UTC / GMT +4 ure.

Državni jezik: armenski

Glavno mesto Armenije: mesto Erevan z več kot 1,075 milijona prebivalcev. Erevan je politično, gospodarsko, kulturno in znanstveno središče ter pomembno transportno središče v Armeniji. Mesto ima dve letališči, železniško postajo in podzemno železnico.

Podnebje

Armenija se nahaja v subtropih, vendar je zaradi svoje gorske narave podnebje bolj suho celinsko z vročimi poletji (povprečna temperatura + 25C) in hladnimi zimami (povprečna temperatura -6C). Največ padavin je spomladi in v začetku poletja. Armenija je zanimiva, ker je vreme v različnih armenskih regijah precej različno. Bližje visokogorju se podnebje iz suhega subtropskega območja zaostruje in gre najprej v zmerno toplo, nato v zmerno in nato v močno kontinentalno (povprečna temperatura januarja je -14C, julij + 10C). Poleti in jeseni je v Armeniji zelo sončno. Pozimi pogosto pade sneg, ki v srednjih in visokih gorah doseže debelino 30–100 cm in traja dlje časa. Najvišji gorski vrhovi v Armeniji so običajno prekriti s snegom vse leto. Vendar je Armenija v vseh letnih časih enako lepa. Na razmeroma majhnem območju lahko najdete presenetljivo pestro naravo in vreme; pomlad, poletje, jesen in zima so bogate in izrazite. Natančneje je težko poimenovati turistično sezono, saj topla zima ustvarja tudi ugodne pogoje za izlete. Velik plus Armenije je, da lahko naši gostje skozi celotno turistično sezono uživajo v ekološko čistih in naravnih izdelkih.

mushegh-hakobyan-DOOSi8EQuwQ-unsplash
The National flag of Armenia

Državni simboli

Zastava Armenije je pravokotna plošča s tremi enakimi vodoravnimi črtami: zgornja je rdeča, srednja je modra, spodnja pa oranžna.

Grb je sestavljen iz naslednjih elementov: ščit – v sredini – gora Ararat, ki je simbol armenskega naroda, na vrhu Nojeva barka, ker se je po Svetem pismu Kovčeg ustavil na gori Ararat po poplavi . Ščit je razdeljen na 4 dele, ki simbolizirajo štiri neodvisna armenska kraljestva različnih časov (v smeri urinega kazalca): Aršakidi, Rubenidi, Artašesidi in Bagratidi. Lev in orel, ki podpirata ščit, simbolizirata modrost, ponos, potrpežljivost in plemenitost.

Državna ureditev

Temelji državnega sistema – Armenija je enotna republika predsedniškega tipa. Glavni zakon države je Ustava, sprejeta leta 1995. Izvršna oblast Vodja države in vodja izvršilne veje oblasti je predsednik, trenutno Serzh Sargsyan. Predsednik je izvoljen za petletno obdobje s tajnim glasovanjem na neposrednih splošnih volitvah; ista oseba ne more predsedovati več kot dva zaporedna mandata. Predsednik po posvetovanju s poslanskimi frakcijami v državnem zboru imenuje predsednika vlade, ki uživa zaupanje večine poslancev, in če to ni mogoče, potem osebo, ki uživa zaupanje večjega števila poslancev.

robert-levonyan-m6wKu0fc7SA-unsplash copy

Zakonodajno telo:

Najvišji zakonodajni organ je državni zbor. Državni zbor sestavlja 131 poslancev.

Sodna veja – Najvišje sodišče Republike Armenije je poleg vprašanj ustavnega pravosodja tudi kasacijsko sodišče, ki mora zagotoviti enotno uporabo zakona.

Ustavno pravosodje v Republiki Armeniji upravlja Ustavno sodišče. Neodvisnost sodišč je zagotovljena z ustavo in zakoni. Svet pravosodja se ustanovi in ​​deluje po postopku, določenem z ustavo in zakonom.